Vánoce tu budou co nevidět, a co se pojí k Vánocům, mimo času tráveným s rodinou a také různými vánočními zvyky a dárky? Přece spousta dobrého jídla. U nás je vánoční menu víceméně ustálené. Rybí či houbová polévka, smažený kapr s bramborovým salátem, vánoční cukroví. Toto menu si samozřejmě každá domácnost přizpůsobuje podle sebe.
Ale víte, co jedí rodiny v různých státech napříč celým světem? Pojďme se na to společně podívat.
Španělsko
Ve Španělsku se koná na Vánoce tradiční vánoční oběd. Ten začíná polévkou sopa de galets, což je masový vývar, který je doplněný těstovinami ve tvaru skořápek. Vývar je tvořen ze směsi kuřecích prsou, vepřového masa a zeleniny. Polévka se poté ještě doplňuje mletým masem, z kterých se vytvoří masové kuličky.
Německo
Středem německé vánoční hostiny je vánoční husa. Stejně jako u nás, je navázána na svátek Svatého Martina, ovšem Němci ji volí i ke štědrovečerní večeři. Husa se plní nádivkou, nejčastěji z jablek, kaštanů, cibule, sušených švestek a majoránky. Poté se podává doplněná červeným zelím, kysaným zelím a knedlíky.
Itálie
V různých koutech Itálie se podává jiné vánoční jídlo. V některých částech se podávají ryby, které jsou připravené na sedm různých způsobů. Jedním z nich je třeba solená treska, druhou zase kalamáry. V jiných částech země se podává jehněčí pečené v troubě, nebo pečená drůbež, která je doplněna omáčkou. Nezapomínejme ani na dezerty. Tradičním vánočním dezertem je panettone, dort z měkkého těsta, jehož těsto je doplněno kandovaným ovocem, rozinkami, oříšky a čokoládou.
Anglie
Hlavním bodem pro anglickou kuchyni v období Vánoc, je vánoční pudink. A nejenom v Anglii, tento pudink je tradicí i v Irsku a některých částech Spojených států Amerických. Pudink se vyrábí z vajec, melasy, nejrůznějšího koření a sušeného ovoce, hlavně hrozinek. Pře podáváním se pudink poleje brandy a zapálí se.